Dinsdag, 5 november 2019

Mamasliefdevoordrie.be - "Inbakeren en het belang van geborgenheid"

De eerste weken na de geboorte van je kleintje zijn erg wennen. 9 maanden lang heeft hij warm, veilig en geborgen in mama's buik mogen vertoeven.

Vanaf het moment dat je kindje geboren wordt, komt hij in een koude wijde wereld terecht. Het hebben van veel huid-op-huidcontact is dan ook het allerfijnste. Natuurlijk is het ook prettig als je kindje in zijn of haar eigen bedje kan slapen. Het alleen slapen los van mama kan soms moeizaam verlopen. De eerste weken na de geboorte zijn dan ook erg zoeken, naar wat voor jouw kleintje het prettigste is. Als kersverse ouders is deze zoektocht niet altijd gemakkelijk en is het handig om bepaalde dingen te weten, zoals de functie van inbakeren.

 

Goed om te weten is dat kleine baby'tjes nog veel ongecontroleerde bewegingen maken. Zoals het valreflex en de handjes die vanzelf omhoog gaan. Deze ongecontroleerde bewegingen zorgen ervoor dat het kleintje zichzelf wakker maakt en schrikt. Het is hierdoor moeilijk om tot rust te kunnen komen en de slaap te kunnen vatten. Inbakeren is hiervoor een goede oplossing.

Doordat de inbakerzak niet te strak om het lichaampje zit, roept het veel minder frustraties op bij het kleintje.

Soms ben je er niet op voorbereid en blijkt inbakeren opeens nodig. Op deze momenten is het roeien met de riemen die je hebt en kun je je kindje inbakeren d.m.v. het gebruik van twee hydrofiele doeken.


Vanaf het moment dat het kindje te sterk wordt en zijn handjes kan loswoelen, is een inbakerzak aan te raden. Ikzelf gebruikte bij alle drie de kindjes de Puckababy inbakerslaapzakjes.

Doordat de inbakerzak niet te strak om het lichaampje zit, roept het veel minder frustraties op bij het kleintje. De handjes blijven toch dicht bij het lijfje, maar door het coconsysteem voelt hij zich veilig en geborgen, net zoals in mama's buik. Dit geeft je kindje maar ook mama en papa rust. Dit is wel zo belangrijk in die eerste zware weken/maanden van het ouderschap.

Lees de hele blog van Richelle over het belang van geborgenheid website.

Mama's liefde voor drie - Inbakeren en het belang van geborgenheid