Dinsdag, 28 juni 2016

Geniet & denk aan jezelf

Je nieuwe leven wordt opeens geleid door dat kleine wonderlijke wezentje in jullie kersverse gezin. Dat is mooi, bijzonder en intens! Het roept gevoelens bij jou en je partner op waarvan je niet wist dat je ze had. Vanaf nu delen jullie samen de liefde voor jullie kindje.

Tegelijkertijd zit je ook nog eens midden in 'je kraamtijd'; ook iets heel bijzonders! Een paar tips voor je kraamtijd:

- Geef je over aan de zorgen van de mensen om je heen. Geniet van hun hulp, laat je gewoon verwennen; nu kan het nog!!!
- Eet gezond en drink voldoende.
- Ga elke middag even rusten. Je bent nog herstellende en je krijgt wat extra ruist voor het geval het 's nachts onrustig is. Laat je partner de honneurs eens waarnemen.
- Doe het rustig aan met bezoek en visite. Drukte kan zowel voor je baby als voor jou veel onrust geven. Beslis zelf wie mag komen en wanneer jou dat uitkomt. Durf ook 'nee' te zeggen...
- De kraamhulp draagt in eerste instantie zorg voor jou en je kindje. Vraag anderen dan voor wat hulp met huishoudelijke taken.

Na een kraamperiode die wat rommelig was verlopen (wat ik volgende keer zéker anders wil doen), stond ik er overdag plots alleen voor. Ik raakte zelfs wel eens in paniek en was heel blij dat mijn man 's avonds thuis kwam. Maar nu, na een aantal weken heb ik alles veel beter 'onder controle'. Ik krijg nog altijd niet veel gedaan, maar dat is dan maar zo. En heel maf; sinds ik me daarbij heb neergelegd, loopt alles juist veel gemakkelijker. | Nicole, 34 jaar, mama van Cas

Zodra de kraamverzorgster vertrokken is en je partner weer aan het werk gaat, sta je er alleen voor. Zeker in het begin kan dat best even spannend en ongemakkelijk zijn maar je zult er je weg in vinden. Schroom ook dan niet om anderen eens om hulp te vragen. Je omgeving weet zelf ook dat een helpende hand soms heel erg fijn kan zijn! Tank af en toe even bij als je baby slaapt en pak zelf eens een uurtje rust.

Probeer het leven weer rustig op te pakken en gun jezelf de tijd om te wennen aan dit nieuwe leven. Wanneer je voldoende hersteld bent, ga dan lekker met je kindje naar buiten; een wandeling in de frisse buitenlucht zal jullie allemaal goed doen.

Bovendien; iedereen mag zien wat voor een trotse moeder je bent. En terecht!