Maandag, 27 juni 2016

Een fijn ritme

Eet als je honger hebt, drink als je dorst hebt, slaap als je moe bent - een boeddhistisch gezegde...

Een ontspannen baby betekent meestal ook een ontspannen moeder. Helaas gaat het niet altijd even gemakkelijk en lijkt de grote roze wolk mogelijk zelfs aan je voorbij te gaan. Je baby kan last hebben van darmkrampjes, veel huilen en onrustig slapen. Je kunt je kindje dan helpen door zoveel mogelijk rust en geborgenheid te bieden.

De Puckababy Sleeper, Piep en Bag Newborn zijn al een belangrijke steun in de rug hierbij. Ze bieden die extra warmte en geborgenheid waar een pasgeborene zo'n behoefte aan heeft. Ze zorgen ook voor een diepere en langere slaap, hetgeen helpt om prikkels te verwerken en darmkrampjes te verlichten.

Het verbaast ons zelf ook nog altijd hoe snel een pasgeborene zijn eigen 'zakje' herkent. Het geeft een vertrouwd gevoel waardoor de kleine zich al snel aan zijn slaap wil overgeven.

Baby's houden van herkenbaarheid en dus van regelmaat. Kom hen hierin zoveel mogelijk tegemoet; het zal jou als kersverse mama ook goed doen!
Onderstaand schema kun je elke 3 uur aanhouden voor je pasgeboren baby. Het maakt het leven van je baby wat overzichtelijker. 

Voeden
Fles of borst voeding, 25 tot 45 minuten. Een gezonde baby van tenminste 6 pond kan 2,5 tot 3 uur wachten tot de volgende voeding.

Spelen
45 minuten, inclusief verschonen, aankleden, knuffelen en lekker badderen.

Slapen
Dit is echt héél belangrijk! Bij de eerste signalen of zelf al daarvóór leg je je kindje al in het bedje. Wacht daarmee niet te lang. Ook al is het misschien nog niet zichtbaar, je baby zal weldra weer moe worden. Soms voor je eigen gevoel al weer veel sneller dan je denkt. Leg je baby daarom weer op tijd in bed voordat hij overprikkeld raakt. Voorkom dat je kindje overstuur raakt en dan de slaap helemaal niet meer kan vatten.

Me Time
Wanneer je baby slaapt, neem dan tijd voor jezelf. Geef toe aan je eigen behoeftes, en niet aan alles wat je van jezelf nog 'moet'. En wanneer je toch graag in actie wil schieten; wees dan blij met alles wat je hebt kunnen doen. Plan vooral niet te veel en luister goed naar je lichaam.