Maandag, 1 april 2019

Caroline Bouckenaere - "Moeilijk slapen, vermoeden van verborgen reflux en meerwaarde van Puckababy"

Hoe komt het dat mijn baby zo vaak wakker wordt ondanks alle goeie zorgen? Misschien heeft je baby last van een zogenaamde verborgen reflux?

Er bestaan meerdere gradaties van reflux: van reflux als normaal fenomeen dat bij elke baby voorkomt tot reflux als ziekte. Gelukkig komt dit laatste maar zelden voor en groeien de meeste baby’s hier spontaan uit.

Echter, er bestaat ook de zogenaamde verborgen reflux waarbij de verzuurde maaginhoud terug tot in de slokdarm, maar niet tot in het mondje stijgt. Als dit zuur op regelmatige basis op en neer in de slokdarm passeert, kan het maagzuur het slijm in de slokdarm beschadigen en pijnlijke slokdarmontstekingen veroorzaken.

“Verborgen reflux minder snel te herkennen omdat je baby niet overgeeft.“

Verbogen reflux minder snel te herkennen

Als ouder of betrokkene is verborgen reflux minder snel te herkennen omdat je baby niet overgeeft. Maar er kunnen eventueel meerdere van de volgende symptomen herkenbaar zijn. Bij een bezoek aan de dokter, kan de arts op basis van deze bevindingen alvast gerichter een diagnose stellen.

  • Onrustig drinken waarbij de baby luid slikt, kokhalst of zich verslikt op het einde van de voeding.

  • Soms ontstaat reflux als gevolg van een andere ziekte of omgekeerd: vaak verkouden zijn, keelontstekingen, oorontstekingen of chronische luchtwegontstekingen kunnen hier een voorbeeld van zijn.

  • Symptomen rond huilen en onrustig zijn: bijvoorbeeld herhaaldelijk anderhalf uur tot 2 uur na de voeding huilend wakker worden, overdag en/of ’s nachts veel huilen, …

  • Andere mogelijke symptomen: veel op de fopspeen willen zuigen, speekselvloed, pijnlijke gezichtjes trekken, het hoofdje naar achter willen houden, een hese stem, een wit gekleurd tongetje, …

De juiste reflex bij een vermoeden van (verborgen) reflux

De onderstaande tips creëren sowieso meer comfort voor je baby, jezelf en je omgeving!

  • Het is heel belangrijk je baby zo veel mogelijk rechtop te houden om het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm te voorkomen of te verminderen. Hierdoor kan vaak medicatie vermeden of weggelaten worden. Ook tijdens het eten, is het belangrijk je baby meer rechtop te houden. Mogelijke hulpmiddelen zijn een draagdoek, antirefluxbed, een wipstoeltje, sitter of bademmer waarin je baby rechtop kan zitten.

  • Een optimale voedingsgewoonte vinden: Wist je dat moedermelk minder kans geeft op reflux dan koemelk en dat ook ingedikte melk het teruggeven van voeding vermindert?

  • Je baby direct net na het wakker worden laten drinken geeft meer kans op rustig drinken. Het is belangrijk om zowel tijdens als na het drinken je baby goed rechtop te houden.

  • Rust, regelmaat en ritme kunnen een succesvolle manier zijn om je baby te troosten. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld je baby een veilig en geborgen gevoel in bed te geven door hem op een verantwoorde manier toe te dekken aan de hand van een gewone trappelzak of een inbakerslaapzak. De slaapzakjes van Puckababy zijn hierbij heel dankbaar. Per leeftijd van je baby of peuter biedt Puckababy een slaapzakje op maat van je kindje aan. Deze inbakerslaapzakjes zijn speciaal ontworpen om onrustige kindjes rustig , veilig en geborgen door te laten slapen. Het vertrouwde geborgen gevoel van zo een coconnetje om het lijfje van je kindje zorgt voor ontspanning en brengt je kindje tot rust, waardoor deze slaapzakjes ook verlichting zullen bieden bij verborgen reflux.

  • Ten slotte is het heel belangrijk om als ouder te weten dat je het goed doet en je je oudergevoel volgt.

Voel jezelf bijvoorbeeld niet ongemakkelijk als je je baby vaak troost. Je baby laten voelen dat je er bent als hij je nodig heeft, heeft immers niks met verwennerij te maken.

Wist je dat moedermelk minder kans geeft op reflux dan koemelk en dat ook ingedikte melk het teruggeven van voeding vermindert?

Als de klachten alsnog aanhouden, is het aangeraden om een arts te consulteren.

Het is vaak een zoeken naar een behandeling waar je je het beste bij voelt en waar je op vertrouwt. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden: van een klassieke medische behandeling tot meerdere niet-conventionele behandelingsmogelijkheden.

Je kunt hierover meer informatie vinden in het boek SOS Reflux:

Caroline Bouckenaere
Schrijfster SOS Reflux

SOS Reflux - Met mijn persoonlijk verhaal, concrete informatie over de soorten reflux en de tips en tricks wil ik er voor zorgen dat men een vermoeiende refluxperiode vlotter kan overbruggen!